Vystěhování z bytu s trvalým pobytem

dobrý den,potřebovala bych poradit s jednou situací.bydlím s manželem a třemi dětmy v pronajatém bytě.tohoto roku to byl rok co tu bydlíme nájemní smlouvu mám na rok,v březnu  mi nájemní smlouva skončila a majitel sliboval že mi napíše novou nájemní smlouvu,ale stále jen slibuje.přicházím tak o příspěvky na bydlení.jako nátlak na obnovení smlouvy jsme nezaplatila majiteli dva měsíce nájem,mám vratnou kauci ve výši dvou nájmů,takže v podstatě mu pořád nic nedlužím.máme s celou rodinou zde v bytě trvalí pobyt.v kuchyni nám praskla ve zdi voda.majitel nechal zed rozbýt,opravit stupačku ale už půl roku máme v kuchyni rozbouranou zed a díru ven.z čehož plynou další nepříjemnosti jako je nepořádek ale hlavně plísen po celé kuchyni.v takovýchto podmínkách žiji s dvouletým synem a dalšími dvěma dětmi.majitel nechce kuchyn opravit dokud prý nedoplatím dlužné dva nájmi.mimo jiné mi vyhrožuje že pokud nemám platnou nájemní smlouvu může kdikoliv přijít s policii a nechat mne ze dne na den vystěhovat.v nájemní smlouvě jsem však měla napsáno dvouměsíční výpovědní lhůtu.a v bytě máme trvalí pobyt.prosím o radu co mám tet dělat.předem děkuji s pozdravem V.

Dobrý den,

na nájemné má samozřejmě majitel nárok. Na druhou stranu Vy zase máte nárok na opravu bytu, tak aby byl vhodný k užívání a nevykazoval takto závažné vady. Pokud nemáte nájemní smlouvu, neznamená to rovněž, že platit nemusíte, i nadále totiž užíváte byt za původních podmínek a tak to, že není nová smlouva Vás neopravnuje neuhradit nájemné. Dalo by se totiž argumentovat tak, že pokud Vám vadí, že nemáte nájemní smlouvu, můžete byt opustit a najít si náhradní nájem, o takové řešení však přepokládám zájem nemáte.

Bud tedy najdete nějakou dohodu s majitelem, jinak dříve či později v bytě budete muset skončit. Není to tak, že Vás majitel může ze dne na den vystěhovat, nicméně ve střednědobém horizontu toho stejně dosáhne.

Zpět   |   Nahoru

TOPlist