Užívání nemovistosti v sjm po rozvodu

Dobrý den. 

Prosím o radu v následující věci:

Přítel je rozvedený.  S bývalou ženou mají dům ve společném jmění manželů. Dům má být prodán a peníze z prodeje rozděleny mezi ně napůl. Ona  trvá na prodejní ceně, která je výrazně vyšší, než stanovil odhad a než je tržní cena v danné lokalitě . Proto se zatím dům nepodařilo prodat. Dále bylo dohodnuto, že dokud se dům neprodá,  bude ho užívat přítel a ona se odstěhuje. Přítel chce, abych se k němu nastěhovala. Jeho bývalá manželka nesouhlasí s tím, abych v domě s přítelem bydlela. Pokud se nastěhuji, nechá mě prý soudně vystěhovat.  Můj pobyt odsouhlasí pouze v případě, že jí budu platit nájemné. Zároveň požaduje nájem  po příteli,  za to, že dům užívá, tedy  její 1/2, neboť se jedná o RD, který nejde rozdělit na 2 samostatné bytové jednotky, užívá tdy její polovinu schodů, polovinu koupelny apod.  K věci pouze doplňuji, že ona dům dobrovolně opustila, žít v něm dále nechce,  o  nemovitost se nestará a nijak se nepodílí finančně na údržbě a režii. Přítel platí veškeré náklady související s provozem, opravy, pojistky a doplácí půjčku státu. Prosím Vás velmi o odpověď na následující dotazy:

Je možné nějakým způsobem docílit snížení prodejní ceny domu na reálnou částku, pokud se na tom vlastníci nedohodnou?

Pokud budu v domě žít s přítelem na základě jeho souhlasu, můžu být z domu vystěhována?

Musím v případě, že v domě budu bydlet ,platit bývalé ženě nájemné s ohledem na to, že ona nemá s vousilosti s provozem domu žádné náklady?

Musí přítel své bývalé ženě platit nájemné za to, že v domě bydlí?

Může on požadovat po své bývalé manželece nějaké peníze za to, že se o o dům stará ? Pokud ano za co a v jaké výši?

Předem děkuji za Vaši odpověď. MZ.

Dobrý den,

k příteli se klidně nastěhovat můžete a jeho manželka Vám v tom nemůže nijak zabránit.

Stejně tak je velice sporné to zda by mohla požadovat nájem. Pokud budete vystupovat pouze jako spolubydlící osoba pak nikoliv.

to samé platí i o nájemném Vašeho přítele.

 

K vyřešení celé věci bych navrhoval se sejít, nebo mě kontaktujte na mail: profipravnik@gmail.com

Mgr. Miroslav Zeman, advokát

Zpět   |   Nahoru

TOPlist