Spor o dědictví

Dobrý den,

chtěla bych poprosit o radu.

Jsme dvě sestry .Za života naší maminky se k matce přistěhoval vnuk(syn mojí sestry)s rodinou.Po čase se odstěhoval a k matce začaly chodit upomínky na jeho jméno.Maminka měla strach s exekutorů a proto ho nechala odhlásit z trvalého pobytu a přihlásily ho za pomoci mojí sestry na Obecní úřad.

Moje sestra navrhla, že bude dobré ,když se její byt v osobním vlastnictví napíše na sestru, protože když bude nějaký problém líp si s ním poradí.

To je záležitost stará asi 6 roků.Asi před 3 lety se maminka zmínila, že sestra takový návrh podala, ale ,že ona ten papír nepodepíše.

Nyní maminka umřela a sestra vyrukovala s tím, že byt je její ,protože byt je přepsaný a podepsaný i předsedou družstva a proto nedostanu nic.

Nevím jestli už tenkrát počítala s tím, že si byt nechá.Myslím si ,že ano, protože se domluvila s maminkou ,že bude pro ni jednodušší, když za ni bude platit nájem formou srážek z účtu a máma jí to příležitostně proplatí .Takže od toho není ani jeden doklad.Taky jí půjčila peníze na odkoupení od Obecního úřadu, tyto peníze jí maminka vracela formou splátek, ale není o tom nikde doklad.Tenkrát se jednalo asi o 20 000

Já bydlím 250 km daleko a sestra bydlela ve stejné obci, takže jsem neměla přehled o tom co se děje.

Doklad o převedení bytu jsem nikdy neviděla

Ted přišla s tím, že jsem daleko a proto by bylo jednodušší, kdybych jí podepsala plnou moc a ona se postará o všechno potřebné ohledně pozůstalosti.S tím samozřejmě nesouhlasím.

Zajímalo by mne, jestli  mám vůbec v takovéhle situaci nárok na nějakou částku z prodeje bytu?

Takže to shrnu:1. sestra tvrdí že byt jejejí,protože je napsaný na její jméno

 2. má na něj nárok,protože zaplatila polovinu,a platila asi 5 roků nájem.Tohle není pravda, ale já to těžko dokážu.

Chtěla bych být v obraze co mohu podniknout,než se ozve notář.

Snad jsem to vysvětlila dost srozumitelně.

Děkuji

Dobrý den,

bylo by asi dobré opatřit si co nejvíce informací. Předně je tedy třeba zjistit, zda byl převod skutečně právoplatně proveden a zda tam skutečně na smlouvě o převodu členských práv a povinností figuruje jméno Vaší maminky a zda je podpis pravý. Pokud tomu tak je, tak je byt resp. podíl v družstvu skutečně její a je úplně jedno, jestli si to

sestra pro své svědomí odůvodní tím či oním. Na byt či jakýkoliv podíl z něj tak nemáte žádný nárok. Ostatní věci jsou vedlejší. Co to pro Vás prakticky znamená je pouze skutečnost, že sestra už by nic dědit z pozůstalosti neměla, protože dostala ještě za života matky darem podíl v družstvu a členská práva na nemovitosti.

V případě zájmu o právní pomoc mě kontaktujte na mail: profipravnik@gmail.com

Zpět   |   Nahoru

TOPlist