Zrušení trvalého pobytu

Dobrý den, prosím poraďte jak úspěšně zrušit trvalý pobyt dvěma osobám (nevlastní bratři), které jsou trvale hlášeny v rodinném domě, jehož  jsem výhradním vlastníkem. V objektu jsou přihlášeni k trvalému pobytu již od mého dětství, kdy byli vlastníky moji prarodiče, kteří již nežijí. Dům jsem získala darovací smlouvou od svých rodičů v době, kdy se zde bratři již nezdržovali (jeden bydlel s manželkou v jiném městě, druhý také - pokud zrovna nebyl ve výkonu trestu), jak jsem později však zjistila, nikdy se z domu bohužel neodhlásili. Dnes jsou oba rozvedeni a jeden z bratrů se v místě hlášeného trvalého bydliště nezdržuje již několik let a žije neznámo kde - pokoušela jsem se o zrušení jeho trvalého pobytu na obecním úřadě - odkázali mě na policejní služebnu - ti na soud..... Zkoušela jsem to soudní cestou - neúspěšně - samosoudkyně můj návrh zamítla jako neoprávněný (bratr se k jednání pochopitelně nedostavil, ani jeho určený zástupce). Zato se v domě záhy objevil exekutor, který kvůli jeho dluhům na výživném naštěstí pro mě zabavil jen jeho pár kousků starého zničeného a bezcenného nábytku. Exekutoři (vymahači dluhů?) údajně podle sousedů jezdí i za druhým bratrem, který se v objektu zdržuje (na tzv. výminku, nikoli přímo v domě), ale na katastru mi bylo řečeno, že hlášení trvalého pobytu se vztahuje k nemovitosti - číslu popisnému - čili k domu jako takovému. Tento bratr, který byl mnohokrát  ve výkonu trestu, nepracuje, neplatí zdravotní ani sociální pojištění, nemá platné doklady, je to víceméně nepřizpůsobivý jedinec, který čas od času v objektu něco poškodí nebo odcizí, vzhledem ke své bohaté kriminální činnosti má však potřebné zkušenosti v tom, aby výše jím způsobené škody nebyla právně postižitelná nebo mu nebylo možné čin prokázat. Mám malé dítě a obávám se o jeho mravní výchovu, ale i bezpečí. V současné době jsem na rodičovské dovolené a objekt užívám nejen k víkendovým pobytům, ale přes léto i k trvalému bydlení. Asociální bratr se před námi víceméně ukrývá a nekomunikuje, nicméně je v objektu stále přítomen a my jsme existenci nuceni snášet a obtěžuje nás - promiňte - např. vykonáváním malé potřeby kolem domu a na zahradě. Chápu, že jeho setrvávání na pozemku odhlášení z trvalého pobytu nezabrání (možná ho i vyprovokuje k nějakým protiakcím vůči nám), ale aspoň administrativně (proti případným exekutorům apod.) by nám snad pomohlo. Jak toho však máme dosáhnout? Děkuji za radu, Monika .

Dobrý den,

Váš problém chápu a můžeme ho vyřešit. Městský úřad nejednal správně, když Vás odkazal na policii. Po splnění nutných podmínek odhlásit bratra z Vašemu domu musí. Důvody pohodlnosti, či jiných problém zaměstnanců úřadu Vás zajímat nemusí.

Odhlášení z trvalého bydliště prvního bratra, pokud se tam skutečně nevyskytuje dokážeme zařídit a standaradně to pro klienty děláme.

Co se týká druhého bratra, tak tam je situace trošku jiná, protože ten objekt užívá a je tam k dosažení. Nicméně směr kterým postupujete není asi nejefektivnější. Předně bych se nevěnoval nyní odhlašování z trvalého bydliště, ale podání návrhu  k soudu na vyklizení nemovitosti, protože on předpokládám užívá prostory v domě bez jakéhokoliv právního titulu a k tomu ho ani trvalé bydliště neopravnuje.

V případě vyklizení soudní rozhodnutím, kdy následně můžete toho člověka nechat násilně vystěhovat z domu, můžete následně podat i s podporou této listiny požadovat zrušení trvalého bydliště i druhého bratra.

Nicméně je to poměrně pracné a časově náročné, takže počítejte s několika měsíci kdy se věc bude řešit.

V případě zájmu o právní pomoc mě kontaktujte na mail: profipravnik@gmail.com

Mgr. Miroslav Zeman

Advokátní kancelář

Zpět   |   Nahoru

TOPlist