Vyplacení z nemovitosti

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, jak je to s vyplacením z nemovitosti. Má matka a otec koupili nemovitost, kterou zrekonstruovali. Po částečné rekonstrukci domu otec zemřel a v dědickém řízení bylo rozhodnuto, že 1/2 nemovitoti patří mé matce a druhá polovina se rovným dílem rozdělí mezi mě (18 let) a moji sestru (15 let) a matka nás v den 18. narozenin je povina vyplatit. V září 2010 jsem dosáhla věku 18 let a matka mi do dnešního dne nevyplatila žádnou částku a nyní chce nemovitost prodat. Potřebuji vědět, jestli by potřebovala můj souhlas k prodeji, když mě do dnešního dne nevyplatila, zda jsem spoluvlastníkem domu, nebo zda mě může vyplatit až z částky, kterou získá až po prodeji nemovitosti. Také pokud by mi vyplácela podíl, zda se dělá nový posudek na nemovitost nebo se vychází z částky, která byla určena při dědickém řízení? Dům totiž nabyl větší hodnoty, kdežto starý posudek byl dělaný v době kdy hodnota domu byla velice nízká a podíl tak činí jen 150 tisíc, dnes by byla hodnota mého podílu nejméně trojnásobná.

Nechci, aby se nemovitost prodala, a proto žádám o radu, zda je nutný můj souhlas k prodeji či nikoliv.

Děkuji


Zuzana

Dobrý den

matka může prodat pouze část domu, kterou vlastní. Jinak bude potřeba Vašeho souhlasu k převodu, případně máte i předkupní právo na podíl, který matka prodává.

Nicméně to je vedlejší. Nyní si určitě ohlídejte, za jakou cenu se dům bude prodávat - aby nebyla podhodnocena, dále trvejte aby ve smlouvě bylo uvedeno, že část kupní ceny se vyplatí na Váš bankovní účet ve výši podílu, který na nemovitosti vlastníte apod.

Až budete mít návrh smlouvy k dispozici, tak mě kontaktujte a smlouvu mi zašlete ke kontrole a revizím, jinak ji  nepodepisujte.

V případě zájmu o právní pomoc kontaktujte naši advokátní kancelář na mail: profipravnik@gmail.com

Zpět   |   Nahoru

TOPlist