Věcné břemeno k pozemku

Jsem majitelem pozemkové parcely, ke které není zřízeno žádné věcné břemeno. Na parcele se nachází vrtaná studna, která je v majetku pana Vodičky, který tento vrt získal spolu s majetkem bývalého státního statku.Pan Vodička provozuje  v naší obci zemědělskou farmu( chov dobytka ) a voda mu slouží jako zdroj užitkové vody pro dobytek. Pokud budu chtít v budoucnosti pozemek oplotit, bude mít majitel vrtu problém se vstupem na pozemek např. za účelem údržby apod.Pokud by  nedošlo k dohodě, může mě pan Vodička dát k soudu a nařídit mi  zřízení věcného břemene? ( přístupu na pozemek ) Se zřízením věcného břemene nesouhlasím.

Děkuji za odpověď. 

Dobrý den,

ano tato možnost zde existuje. Pokud totiž pozemek oplotíte a pan Vodička bude chtít zdroj vody užívat, pak mu ani nic jiného nezbude.

Pan Vodička bude muset před soudem prokázat, že jiné řešení než zřízení soudního věného břemene neexistuje, že zdroj nutně a bezpodmínečně potřebuje apod. Vy se budete bránit tak, že přístup ke zdroji vody by vám znehodnocoval a ničil váš majetek nad únosnou míru a že v budoucnu máte třeba v úmyslu na pozemku něco postavit. Případně si můžete klást podmínky za nichž by mohlo být věcné břemeno zřízeno..například pravidelnou platbu, pravidelná oprava přístupové cesty apod.

V případě podrobnějších informací či konkrétní právní pomoci mě prosím kontaktujte na mail: mojepoplatky@seznam.cz

 

Zpět   |   Nahoru

TOPlist