Prosím o radu

dobrý den,

obracím se na Vás s prosbou. Téměř před rokem jsme oslovili RK , která nabízela nemovitost , o kterou jsme měli zájem.Makléřka nás provedla, na opakované dotazy nás ujistila, že na nemovitosti nejsou žádná věcná břemena, že dům je \"čistý\" a nic, že nebrání v prodeji. Ověřili jsme si na Katastru , kde žádný záznam nebyl. Byla sjednána rezervační doba na rok (s informací, že po tuto dobu můžeme v klidu prodat náš stávající byt a zařídit si zbytek financí.) Smlouva, která nám byla předložena měla rozhodčí doložku, bohužel jsme jí podepsali s tím, že nemůže nastat žádný spor. Chyba!!!!! RK si nechala složit vysokou rezervační zálohu. (také nám podložila výpis z katastru, kde je vše v pořádku. Zhruba po 2 měsících jsme zjistili, že 1) přes celou zahradu vedou věcná břemena, ve prospěch souseda, která nebyla vložena! 2) v domě má trvalý pobyt syn majitele, který není veden jako vlastník, ale s prodejem nesouhlasí , nemovitost užívá, jinou nemá a už nyní začíná dělat problémy. 3) v době , kdy si RK přebírala peníze, byla na době vedena žaloba na určení vlastnictví, tedy byl dům zaplombován!!!!!!!!   RK se k celému postavila tak, že o ničem nevěděla (majitel tvrdí, že informoval o všech těchto bodech hned na začátku přímo makléřku, ale pouze ustně). Automaticky jsme chtěli od rezervační smlouvy odstoupit, ale z e strany RK přišla odpověď, že ONI nepochybyli, že jde o správný právní ukon a peníze vracet nebudou. Další krok , abychom zachránili již složené peníze bylo, že jsme požádali RK o jinou nemovitost, souhlasili, ale poté na naše dotazy nereagovali a nenabídli ani jednu. Majitele domu přiměli, aby žalobu stáhli, stalo se. Zůstává trvalý pobyt a břemena.

Pokud se vyřeší i tyto dva body, nemovitost koupíme. ALE!!!! Do vypršení rez.doby s RK nám zbývá měsíc. My si přejeme,aby do podepsání kupní smlouvy byl vyřešen trvalý pobyt a žádáme logicky snížení ceny za věcná břemena, která nám nebyla známá.

Teprve nyní majitel zařizuje jejich vložení na Katastr - dodatečně , ale o snížení ceny nechtějí ani slyšet a trvalý pobyt může být pouze soudně, tzn. otázka času!!! Ptám se, můžeme trvat na tom, že chceme podepsat smlouvu kupní třeba za 10 dní s tím, že bude trvalý pobyt již vyřešen  a požadovat slevu za břemena = pokud majitel nepodepíše, můžeme žádat po RK vrácení zálohy zpět ????????  Nechceme dělat ustupky ve věcech, o kterých jsme nebyli vůbec informováni!!!!!! děkuji za Váš čas a reakci na náš problém .... L.

Dobrý den,

nelze odpovědět přesně na Váš dotaz bez toho, aniž bych znal další skutečnosti, zejména přesná ustanovení rezervační smlouvy apod.

Obecně by chtělo s realitní kanceláří jednat tvrdě a případně pohrozit i žalobou na vrácení vložené zálohy. Myslím si, že se budou

chtít jakýmkoliv soudním problémům vyhnout i s ohledem na to, že se to může roznést a začali by mít problém s klienty.

Oni sami musí vidět, že došlo k pochybení a měli by vyvinout tlak na majitele, aby snížil cenu, jinak se prostě nemovitost neprodá.

Jde jen o jejich pohodlnost.

V případě zájmu o právní pomoc kontaktujte naši advokátní kancelář na mail: profipravnik@gmail.com

Zpět   |   Nahoru

TOPlist